Francesco Zet Sprintermästare

2022-07-07 | Övrigt

Stallets fyraårige kung Francesco Zet (Father Patrick) dominerade sitt försök till Sprintermästaren i Halmstad under torsdagskvällen och gick en final till mötes senare under kvällen.

Det finns så mycket att berätta om hästar. Storyn om Francesco Zet skulle kunna bli oändlig om man bara hade tålamod att lyssna, alternativt, lust att berätta, men vi kan väl säga så här, för alla som inte känner till historien; han är en speciell individ. Skötaren Lina Persson tog en gång i tiden hand om Delicious och själv är hon idag trebarnsmor med allt bestyr det innebär i vardagen. Vackert då att kunna samla kraft att orka med en sådan individ som Francesco Zet, för han suger kraft ur människorna runt honom. När Daniel i intervjuer meddelar att Francesco Zet åker ”limousine” till hagen så menar han egentligen att det knappt går att leda hästen mellan hagarna, energiknappen är på on för jämnan. Och vad jag har hört så är det ingen bra kemi mellan Francesco och Mister Hercules på gården. Tränar de i samma heat, vilket antagligen undviks numera, så kan det smälla, 30 meter mellan hästarna till trots.

Men mitt i allt detta galna och energiska har jag sett bilden av en häst, en individ som vet hur bra han är och som vet varför just han tas ut från boxen när 58 besökare på öppet hus-eftermiddagen den 15 juni i år står och väntar på gårdsplanen. Den eftermiddagen fattade också jag att det här är en annorlunda häst, den största divan jag sett i sporten. För han stod som ett ljus, blänkte i solen och lät alla få se hur jäkla snygg han är.

Finalen i Halmstad då? Jo, självklart blev det race på allvar och Stefan P Petterssons Iznogoud Am begåvades med innerspår efter en imponerande försöksvinst och från spår tre fanns den tredje heatvinnaren, Sourire Frö, som också han imponerade stort vid segern. Iznogoud Am höll ledningen i finalen, Francesco Zet fick trava först i andraspår och i ärlighetens namn skulle det bara handla om dessa två hästar. Francesco Zet manglade på i rask avslutning efter att Örjan Kihlström dragit bollarna ur öronen och segern på 1.09,4a/1.609 meter blev till slut relativt lätt, även om det såg körigt ut i slutsvängen.

Sedan senast har också Onion San Tooma, Greensboro Zet, Zanella, Madagascar, Bengan, Shirley Goodness, Jikken och Bugatti Miles också hunnit med att vinna lopp.

//Thed