Hur är det med…

2016-03-22 | Nyheter

…Västerbo Highflyer, som under inledningen av 2015 såg ut som en tävlingshäst vilken nått högsta nivån, men som under senare delen av året utvecklades till en toppsprinter?
Västerbo Highflyer gjorde fem V75-starter innan han tog första segern för året 2015. På Romme vann han silverdivisionens försök från dödens och lite av en nytändning skådades.
– Ja, kurvan pekade plötsligt uppåt och utvecklingen senare på säsongen var enorm, säger Daniel Redén.

Berätta om hur Västerbo Highflyer gick från att vara en "nötare" i silverdivisionen till att bli en häst för de stora loppen.
– Under de första starterna ifjol kände jag att vi hade kört fast. Torbjörn Jansson körde hästen i ett V75-lopp på Bergsåker där Västerbo Highflyer stannade från ledningen. Han hade låtit en aning i halsen i ett par jobb, men det var absolut ingen fara. Hur det blev så körde vi in honom till kliniken, kollade hästen med halskamera och vi fick två alternativ: antingen operera eller sluta tävla.

Sluta tävla gjorde du inte…
– Nej, hästen lämnades kvar på kliniken och skulle opereras, men samma kväll hade jag en häst som genomgått halsoperation till start och denne underpresterade något alldeles fruktansvärt. Jag fick dåliga vibbar, hämtade Highflyer från stallet och tog med honom hem igen.

Då visste du att du hade en häst som mer eller mindre var utdömd som tävlingshäst, om han inte opererades?
– Jo, men då fick jag tänka om. Vi lade om träningen på honom, samtidigt som han fick en ny kompis i hagen och vips…så blev han som en ny häst. Han visade glädje igen, både i träningen och i hagen med den nya kompisen. Efter en tid vann han det där V75-loppet på Romme och jag kunde då inte ana vilken utveckling hästen skulle genomgå.

Precis. Under sensommaren vann ni till exempel på 1.09,8a/1.640 meter från dödens på Solvalla, en prestation som imponerade på Åbys sportchef Jon Walter Pedersen, varpå ni blev inbjudna till Åby Stora Pris. Där blev det överraskande heatseger och senare skiljeheat mot Support Justice. Hur kunde det bli så här bra?
– Det finns en gåta runt den här hästen. Han har hela livet travat klockrent med tunga järnskor och sula, åtminstone i min regi, men med aluminiumskor tar han knappt ett travsteg. Så jag hade aldrig provat honom barfota förrän i ett lopp i Visby och där kände jag att det flöt perfekt för honom. I andra heatet på Åby tänkte jag att han borde kunna fungera med lättare skor, men han var precis som tidigare och en del hästar är så här. Tunga skor eller barfota passar…Jag säger att barfotakörningen gjorde Västerbo Highflyer så här bra förra året.

Han blev en topphäst under sensommaren och hösten.
– Jag tycker det. Han utvecklades från att vara mer av en stayer till en toppsprinter och vann på en av de snabbaste tiderna i landet 2015.

Vad kan du hoppas på i år?
– Allt lovar gott. Han tränar på som vanligt och har aldrig haft så här lång paus sedan han kom till mitt stall. Är han lika bra som ifjol kan han säkert vara med i några större lopp igen.

Finns det en årsdebut inplanerad?
– Inte än, men troligtvis blir det något snabblopp på Solvalla längre fram i vår.

Länk