Minns ni?

2020-09-12 | Övrigt

Det var förvisso inte Oaks- och Kriterieuttagningar samma kväll det året, men visst påminde årets försökslopp en hel del om 1997 års upplaga?

Stallet fick med tre hästar till de stora loppen på Solvalla helgen vecka 39. Två vinnare, en tvåa och hela uttagningskvällen blev lite av en påminnelse om vad som hände 1997 – och säkert vid andra tillfällen, men det är just 1997 som etsat sig fast i mitt minne, högst troligt beroende på att den i tidigare bloggen nämnde Happy Delvin spelade en av huvudrollerna.

Quintus Pay (14,37) vann, favoriten Kung Fu utslagen.
Cyklon Neo (71,58) vann, favoriten Kanaloa Sea utslagen.
Happy Delvin (63,29) vann, favoriten Lambro Håleryd tvåa och vidare.
Hungry Heart (5,13) vann, favoriten Tomali Oka tvåa och vidare.
Sans Peur (8,98) vann, favoriten Texas Haro tvåa och vidare.
Jolly Rocket (1,68) vann.
Så såg det ut i september 1997, när uttagningarna kördes och jag upplevde likheter under fredagskvällen på Solvalla.

En kanske dålig jämförelse eftersom det faktiskt, med facit framför oss, ramlade in en del förhandsbetrodda hästar till Kriteriet, men i själva huvudloppet ett par veckor efteråt speglade de eventuella vinnaroddsen lite av kvalkvällens grad av svårlöslighet. Jolly Rocket (jag är rätt säker på att det här loppet grämer Per Lennartsson än idag) var inte supermegafavorit, utan landade på 19-för tio, men bakom honom blev endast en häst (och det var ingen försöksvinnare) spelad till under tio gånger pengarna. Tomali Oka hamnade på 57-för tio, resten alltså över tio gånger insatsen. Svårlöst? Ja, det var nog det 1997. Två av vinnarna från uttagningarna fick pengar i Kriteriet. Sans Peur, med Björn Goop i vagnen, vann och Happy Delvin slutade fyra. Jolly Rocket galopperade i ledningen och banade väg för Björn Goops då hittills största seger som kusk.

Det var inte helt lätt att förutspå vilka 24 hästar som skulle trilla in till Oaks och Kriteriet i år. Eller det kanske det var, innan facit kom och tävlingarna drog igång. Skrällde gjorde det i alla fall och lyckligtvis var Team Redén med i kavalkaden av överraskningar. Att SRF Stables Brambling (e. Bold Eagle) skulle vinna ett försök var inte någon superöverraskning, men med tanke på mamman Deepdishs erkänt småhetsiga stil på banan, där hon helt klart var mest effektiv över kort distans och aldrig ens provade längre varianter än 2.140 meter, så var det nog starkt av Brambling att stå för den prestationen han gjorde igår. Jag och tränare Redén hade förmånen att se mormor Pizza Dolce live under en resa till Ohio och Kentucky hösten 2003, där Pizza Dolce vann stoavdelningen i Kentucky Futurity. David Miller körde stoet och han hade uppenbara problem att ens få ut henne på banan och om jag inte minns fel blev det en historia över tre heat för henne. Två heat resulterade i en final, där en tredje vinnare korades, alltså en häst som inte vunnit något av försöken, vilket resulterade i skiljeheat mellan tre hästar. Den då smått snurriga Pizza Dolce höll sig i skinnet, mycket tack vare David Millers mycket fina körhänder och jag vill påstå att miller just då var Amerikas överlägset bästa kusk. En vecka innan sopade han rent på ”hemmaplan” i Ohio under Little Brown Jug-dagen och vann 10 av de 15 lopp som stod på eftermiddagens program.

En sidohistoria, jag vet. Ellinor Wennebring sköter Brambling ska tilläggas.

Till Kriteriet går också Beacon Kronos (e. Father Patrick) efter en plusbetonad spurt. Lina Pergenius tålamod prövas dagligen i närheten av denne snygging och vad roligt det känns när en häst betalar tillbaka och utvecklas åt rätt håll.

Mattias Eriksson har haft en mycket fin sensommar som hästskötare. Eriksson har mest jobbat med unghästar under tidigare år som anställd, men sedan en tid tillbaka har han starthästar och i Beauty Kronos (e. Muscle Hill) har nu chansen att vinna Oaks. Utvecklingen här är otrolig. Beauty hade gjort fyra starter, mer eller mindre i vanliga lopp och hon hade inte hunnit tjäna ihop 100.000 kronor inför Oaksuttagningen. Spår tolv på det gör att hennes seger känns smått osannolik, men det är så här det kan se ut när försök till stora treåringslopp går av stapeln. Det såg vi redan 1997.