Tack, fina Delicious

2017-07-14 | Nyheter

Efter en mycket framgångsrik karriär på tävlingsbanan har Delicious gjort sin sista start.
Delicious skulle ha startat i Årjäng under lördagen, men efter att hon drabbats av magproblem i början av veckan blev hon struken.
Det som nu inträffat är att hästen akut tvingats buköppnas för operation och karriären på tävlingsbanan är över.
"Delicious mådde dåligt i början av veckan, men repade sig innan jag på onsdagskvällen fick rapporter om att hon mådde sämre igen. Jag var själv i Visby och kunde inte ta ett annat beslut än att låta hästen komma till Veterinärhögskolan i Uppsala och de konstaterade att det under torsdagen inte fanns några alternativ annat än att öppna henne och operera. Det kändes verkligen hemskt att se henne igår och jag tänkte att hon aldrig kommer att reda ut det den här gången. Delicious mådde väldigt dåligt och jag tog ett slags sista farväl av henne innan jag åkte från Uppsala…det kändes som att livet hade runnit ur henne helt. Det blev en tårfylld resa tillbaka till gården och många tankar hann fara genom huvudet. Att just hon, som på tävlingsbanan är så bra och hård, ska vara drabbad av precis allt tok man kan tänka sig känns så orättvist på något vis och jag tror faktiskt inte att folk riktigt förstått hur skör hon är.
Idag, fredag, har vi fått veta att Delicious verkar må bättre. Det som verkar ha orsakat de värsta akuta smärtorna i hennes mage den här gången berodde på att grovtarmen låg i ett läge som inte är normalt, vilket kirurgen tidigt såg när han öppnade henne igår. Detta i kombination med att hennes tunntarm, vilken är drabbad av en kronisk sjukdom lik Chrons sjukdom för människor, var kraftigt inflammerad och den sjukdomen kommer hon att få leva med, högst troligt livet ut. Det vi kan göra nu är att hoppas att Delicious klarar sig i livet, för hon kommer aldrig mer att få en sele på sig. Läget är fortfarande väldigt kritiskt. Går allting bra kommer hon att få leva ett bra liv på gården och jag vill tacka henne för allt hon gjort för mig, Stall Zet och hela gården. Vi tänker på skötarna Carolina Persson och Charlotte Andersson som under de senaste åren levt med Delicious sjukdom och tagit väl hand om henne.

Tack fina Delicious"
Daniel Redén