Quiz!

2020-10-08 | Övrigt

Tankarna vandrar iväg rätt ofta och av någon märklig anledning kom jag på ett hästnamn, välkänt sådant, härom dagen, men jag kunde inte (och här förstår ni alla hur ärligt detta är då det är en prestigeförlust att inte längre minnas namn) alls komma på hästens tränare. Därför kommer jag att göra en kort frågesport för er längre ned i inlägget, där det gäller att vara ärlig mot sig själv. Låt oss säga att vi har fem sekunder på oss att svara, för oss själva alltså.

Det har rört lite på sig sedan senast. D.Day Zet (e. Trixton) såg bländande ut vid seger i Eskilstuna den 29 september och det är Lina Pergenius som sköter fyraåringen. Sedan slog nyförvärvet Born Unicorn (e. Raja Mirchi) till i Kalmar den 2 oktober innan Mister Hercules (e. Trixton) även han såg rent lysande ut i ett Breeders Crown-lopp i Örebro i tisdags. Pär Pergenius och Ninni Gardelin är skötarna bakom de två vinnarna.

Okej! Här kommer första frågan: Vad heter tränaren bakom det franska toppstoet Nouba de Saptel?

Anledningen till varför just hennes namn rusade genom i mitt huvud var att ett tv-program om åsnor sappades förbi för ett par dagar sedan och kopplingen åsna-Nouba de Saptel är högst sannolikt inte lika rolig för er som den var för mig (och Daniel Parling som gick med mig på Vincennes stallbacke det aktuella året) efter Prix d’Amérique, edition 2010. Ja, nu har ni fått hjälp i att söka det rätta svaret på frågan, men det är inte grejen med min lilla sport här. Hur som, Yves Dreux körde Nouba de Saptel i Prix d’Amérique det här året och ekipaget var ett av många som sågs med hygglig segerchans, men Yves Dreuxs drömmar om seger i det stora loppet grusades kraftigt av en annan kusk och när den gode Dreux för mig skulle beskriva kusken använde han, för mig då ett okänt franskt ord. Jag fattade inte vad han menade, vilket Dreux också insåg, så han fick helst sonika härma djuret han syftade på och började låta som en åsna. Så, åsna = ankare för Nouba de Saptel för mig. Dreux körde, det visste jag ju, men svaret på vem som tränade stoet hade runnit ur mitt huvud totalt. Den som ärligt säger att den tar namnet säger jag stort grattis till.

Fråga två: Copiad, Bolets Igor, Nilema Pearl, Nordin Hanover och Karate Chop har gemensam nämnare i avelshingsten Texas. Vem blev hingstens vinstrikaste avkomma?

Fråga tre: 1999 vann Jean-Michel Bazire Prix d’Amérique för första gången som kusk, bakom Jimmy Takters Moni Maker. Vem slutade tvåa i loppet?

Sista frågan för idag: En tidig genombrottshäst i Daniel Redéns karriär var som bekant Hercules Laser, som bland annat vann V75-lopp på Romme under påsken 2006. Han var inte Redéns första V75-vinnare som körsven utan det var…?

Det får bli allt för idag.

Th