Zet Stable

Det började med att att vi köpte Tibbe Lavec av Johan Dieden. Tibbe hade blivit uttörnad av Jimmy Takter i USA under 2-års säsongen. Tibbe blev sedermera vald till årets treåriga varmblod Sverige men var slagen av Jimmy Takter tränade Mr Lavec i Kriteriet. Kan man ta en utstött travare från USA och få en stjärna i Sverige borde det finnas mer av den varan framöver.

Johan Dieden hade varit extremt framgångsrik med att föda upp och träna häst i Europa som sedan skickades till USA för tävling. Enjoy Lavec, Mr Lavec och Kramer Boy skördade guld i USA. Det verkade enkelt. Således började vi också skicka häst till USA med varierad framgång. Framför allt var USA födda hästar tidigare i sin utveckling. Tidighet är A&O om huvuddelen av pengarna tjänas under två och treårssäsongen. En dag talade Jimmy Takter alvar med mig vilket resulterade i dagens upplägg.

Nu sker nyhästrekryteringen i USA genom en noggrann utvärdering av de ca 2000 1-åringa hästar som bjuds ut vid landets två viktigaste auktioner: Lexington och Harrisburg. Här har Jimmy veto-rätt för att undvikan amatörernas glada afton.Den strategin har givit oss en Hambletonianvinnare: Muscle Massive.

Närheten till amerikansk travsport har varit mycket lärorik och vi tycker oss se en annan möjlighet i det att vi identifierar en och annan treåring som ser ut att ha mer att hämta på tävlingsbanan trots att de inte nått den absoluta toppen ännu. Rent allmänt är USA hästar mycket trimmade på mile-distansen men absolut inte som vanligen antas distanssvaga. Tvärtom är de starka och speediga men på grund av sin första karriär behöver de ”omprogrameras” till doserade kurvor, tempoväxlingar, brodd och flera varv. Först ut var Russel Hill och fler följer hans spår…