Nytt år

2021-01-04 | Övrigt

Det blev inte som vi tänkt oss, inte alls på långa vägar. Alla förstår att 2020 var ett omtumlande år för Stall Zet, där historien om Propulsion hängde över oss under andra halvan av säsongen. Chocken som slog emot oss var brutal där i juni och det man fortfarande kan undra är: hur i helsike kunde året ändå bli så bra?

Jag tänker inte prata om Propulsion mer, inte här och nu, utan vill bara försöka omfamna 2020 med värme, även om det kan kännas tokigt när världen fick slå kullerbyttor på alla kanter för att hitta rätt vägar att förhålla sig till det faktum att en pandemi drabbat oss. Vi har ju faktiskt haft det ganska bra ändå får man säga. Det är inte många saker som egentligen varit särskilt omvälvande, sett ur ett universellt perspektiv, utan travsporten i Sverige har kunnat traska på i rätt vanlig takt där summan av det blivit att – kanske – ännu fler människor fattade tycke för sporten när många andra idrotter låg i viloläge där i våras. Vi har det trots allt ganska bra, mitt i skiten.

Men det som idag känns tråkigt med pandemin är att vi lovat saker vi inte kunnat hålla. Daniel Redén hade en dröm om att kunna ta emot intresserade människor till gården, i syfte att dela med sig av hur vi arbetar med våra hästar och intresset var stort från folket, vilket vi är oerhört stolta över. Alla mail är sparade och samtliga som visade intresse av att komma kommer att kontaktas, men läget har varit direkt opassande under hösten, det hoppas vi att ni förstår. Kan vi drömma vidare till en vår/sommar där trycket influensan håller släpper en del? I så fall tar vi nya tag då.

2020. Ett rent fantastiskt år för stallet måste man säga. Den vanliga bruna hästen Diana Zet hade ett magnifikt år på banorna och att lyckas vinna Drottningpokalen, Stochampionatet och Derbystoet är förstås inget annat än grymt starkt. När hon sedan inte kunde vara med i Breeders Crown klev en annan häst in på scenen och stal showen. Milady Grace, som hamnade i stallet mer eller mindre av en slump, var bäst i Eskilstuna i början av november och det var kanske rättvist efter hennes starka insats som tvåa bakom Diana Zet på Jägersro tidigare under hösten. Golden Tricks inhandlades av Daniel på Harrisburgauktionen 2017. Två ston efter Trixton lämnades kvar hos Åke Svanstedt och Golden Tricks slog sig fram bland stona alldeles under den absoluta toppen i kullen. Det mesta hon gjorde på banan i Sverige 2020 var bra och andraplatsen bakom Milady Grace i Breeders Crown var verkligen plusbetonad. Hennes seger i Fyraåringseliten för ston under Elitloppshelgen värmde, precis som hennes rekordlopp (seger på 1.10,7/1.660 meter) i Big Noon-Pokalen på Solvalla i augusti.

Den kvällen blev för övrigt något utöver det vanliga för Stall Zet. Golden Tricks, Conrads Rödluva och Missle Hill såg till att ta hem de tre stora loppen under kvällen och helt klart var detta en tävlingsdag som sent ska glömmas. Conrads Rödluva vann Europeiskt Stomästerskap med 900.000 kronor till vinnaren och Missle Hill vann kvällens huvudlopp Jubileumspokalen med miljonen till segraren. Missle Hills fortsättning stavades seger i gulddivisionen på Hagmyren följt av vinst i STL-finalen på Solvalla där 750.000 väntade vinnaren. Där slutade för övrigt Double Exposure tvåa och hennes säsong blev relativt kort på grund av en hovskada som spökade vintern innan. Hennes seger i Hugo Åbergs Memorial är ett av årets starkaste minnen och det är bara att konstatera att Double är en verklig topphäst. Sju starter, fyra segrar och otroligt hög nivå varje gång…

Mister Hercules, Brambling, Don Fanucci Zet vann grupp 1-lopp och samtliga känns spännande inför den här säsongen, men det är också så att stallet har börjat ge sig in på kallblodsspåret. Och tro nu inte att det handlar om att ge sig in i jakten på de största inom grenen. Det hela är bara så himla trevligt, med kallblod på landsorten en vardagskväll i Bollnäs eller Dalarna eller längre norrut och vi gillar den biten av sporten mest av allt. Skulle vi lyckas vinna ett eller ett par lopp vore det förstås fantastiskt och lite bortskämda har vi blivit i och med Bokli Rapps framgångar de senaste månaderna. Än så länge har vi mest småttingar, för inkörning hos Jan-Ove Olsen i Hudiksvall, så pass på om några år. Då ska vi ha mysiga kvällar med våra nya inköp.

Vinterträningen är igång för fullt. Vi kämpar för att vara med på banorna ännu ett år. Vi gillar ju det här.

//Thed